top of page

Novogodišnji praznici i marketing

Nova godina je praznik kada najbližima poželimo najlepše želje, uglavnom ukrašene različitim poklonima. Poznato je da tokom praznika ljudi dosta vremena provode u šopingu. Kako to znaju, mnoge kompanije upravo u ovakvim praznicima vide šansu za bolje povezivanje sa svojim potrošačima i tome posvećuju dosta pažnje.

Novogodišnja promocija se smatra jednom od najvažnijih promocija u godini, zbog čega se veoma pažljivo planira. U ovom članku navešću Vam samo nekoliko,od velikog broja tipova novogodišnjih promotivnih akcija.


Popusti




Ne postoji efikasniji način privlačenja i povezivanja sa kupcima od popusta. Postoje standardni popusti, koji podrazumevaju sniženje cena određenog proizvoda, ali pored toga postoje i popusti za ponovljene kupovine, kao i popusti za više kupljenih proizvoda. S obzirom na to da potrošači u ovom periodu mnogo kupuju i troše, logično je da će ih razni popusti privući. Kompanije su svesne toga, zbog čega se najčešće i koristi ovaj tip promocije. Naravno, bitno je da kompanije ne zloupotrebe svoju moć i pristupe „lažnom“ popustu, jer u ovo doba online komentara, umrežavanja i društvenih medija ne samo da neće privući potrošače, nego će ih i odbiti.


Nagradne igre, takmičenja, igre na sreću


















U poslednje vreme, na domaćem tržištu su se nagradne igre pokazale kao izuzetno efikasan način promocije određenog proizvoda. Ovde je jako bitno utvrditi glavnu i sporedne nagrade, da li će biti u pitanju jedna glavna nagrada i jedna sporedna, jedna glavna i više sporednih ili samo više manjih nagrada. Organizovanjem nagradne igre, takmičenja, pa čak i igre na sreću, firme ostvaruju bolju komunikaciju sa potrošačima, što im omogućava da ih bolje upoznaju, a samim tim i da poboljšaju svoju ponudu, prikupljanjem potrebnih informacija, i prilagode je ciljnoj grupi.


Dodatne i premijum vrednosti


Dodatne vrednosti podrazumevaju da se uz kupovinu određenog proizvoda kupcu pokloni dodatni proizvod, usluga, promotivni materijal itd. Uglavnom kupci, u zavisnosti od vrednosti kupljenog proizvoda dobijaju poklone različite vrednosti. Kupci će biti još zadovoljniji, ako im se dopusti da sami biraju poklon. Cilj ove aktivnosti jeste jačanje lojalnosti kupaca.

Premijum vrednosti su takođe efikasan tip novogodišnje promocije koji se odnosi na poklanjanje rokovnika, kalendara, svesaka, hemijskih olovaka i sl. na kojima se nalazi logo kompanije sa osnovnim podacima, web i e-mail adresom.



Obezbeđivanjem prave ponude, sa pravom cenom, pa čak i dostavom u pravo vreme, kompanija može, ne samo da privuče potrošače, nego i da obezbedi njihovu lojalnost. Najbolji put do lojalnosti kupaca je izazivanje emocija, zbog čega su ovi praznici jako bitni za kompanije. Kako bi to postigle, one pored gore navedenih tipova promocija, prilagođavaju izgled svog poslovnog prostora, pa čak i web-sajtova novogodišnjim praznicima što stvara prijatnu atmosferu u kojoj će potrošači biti spremni da kupuju, a kasnije i da šire pozitivan "word of mouth".




Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page