top of page

Kratka istorija poznatih brendova: Google

Google je američka multinacionalna korporacija specijalizovana za internet servise i proizvode, koji uključuju internet reklamne tehnologije, pretragu, internet skladištenje i softver, dok se veći deo profita ostvaruje preko AdWordsa.

Google su osnovali Larry Paige i Sergey Brin. Ova, danas, multinacionalna kompanija je nastala kao istraživački projekat Paige-a i Brin-a dok su bili na doktorskim studijama na univerzitetu Standford. Njihova ideja je bila da konvencionalne pretraživačke mašine unaprede tako da umesto brojanja koliko puta se traženi termin pojavio na stranici, analiziraju veze između web-sajtova. Ova nova tehnologija je nazvana PageRank i određivala je relevantnost web-sajta prema broju stranica i važnosti istih, koje su povezivale nazad na originalni sajt.


Inicijalno, osnivači su svoj program nazvali BackRub, jer je sistem proveravao eksterne linkove da odredi važnost sajta. Paige i Brin su pretraživač koji su napravili nazvali Google, što je varijacija reči Googol, matematičkog termina za broj koji se sa stoji od cifre 1 koju prati 100 nula. Upravo ovaj naziv je trebao da uputi korisnike da je pretraga težila da omogući veliki kvantitet informacija. Domen Google.com je registrovan 15. septembra 1997. godne. Naredne godine, jedan od osnivača Sun-a, Andy Bechtolsheim je napisao ček na 100.000$ pravnom licu koje još uvek nije postojalo, kompaniji pod nazivom Google Inc. Ova kompanija je počela sa radom u garaži Susan Vodzicki u aveniji Santa Margarita, Menlo Park u Kaliforniji.

Larry Paige je jednom opisao „savršen pretraživač“ kao nešto što „tačno razume šta mislite i prikazuje vam tačno ono što želite“. Iako se Google od tad razvio, cilj svih tehnologija ove kompanije, od pretrage do Chrome-a i Gmail-a, jeste da omogući što lakši pronalazak potrebnih informacija.


Google Inc. je oduvek imao jedinstvenu poslovnu kulturu. Odnosi među zaposlenima se razlikuju od ostalih kompanija, jer u ovoj kompaniji nema tradicionalne hijerarhije. Svaki tim ima skoro neograničenu slobodu da realizuje svoje ideje bez velikog uplitanja sa vrha i motivisan je da probleme rešava samostalno. Zaposleni su stmulisani da eksperimentišu. Oni 20% svog radnog vremena provode na projektima koji ih interesuju, što se pokazalo efikasnim, budući da su neki uspešni proizvodi proistekli upravo zahvaljujući ovim aktivnostima, kao na primer: Google News, Gmail, AdSense i mnogi drugi. Ono što čini Google kompaniju su upravo ljudi koji rade u njoj, zbog čega se ova kompanija trudi da obezbedi dobre uslove za život i rad svojim zaposlenima. GooglePlex, sedište, nije tipično sedište sa kancelarijama, nego se više može posmatrati kao mali grad. Pored prostora za rad, ovaj kompleks sadrži rekreacione sadržaje koji se sastoje od soba za trening, masažne sobe, preko asortimana video igara do bilijarskog stola i besplatne hrane, koja je dostupna 24/7.


Biti dobar je samo polazna tačka Google kompanije, nikako cilj. Njihovi ciljevi su ciljevi za koje znaju da još uvek niko nije ostvario. Njihova pokretačka snaga je konstantno nezadovoljstvo postojećom situacijom i težnja za stalnim usavršavanjem, uz istovremeno ostvarivanje logoa „Ne budi zao“.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page