top of page

Kratka istorija poznatih brendova: Apple


Kompanija Apple Computer Inc koja je osnovana 01. aprila 1976. godine, je, na samom početku svog postojanja, stvarala i prodavala hobi računare. Ideju za ove računare su smislili Steve Wozniak i Steve Jobs (“Dva Stiva”). Ubrzo im se pridružio još jedan prijatelj, Ronald Wayne. Njihov prvi proizvod Apple I je prodat u 200 primeraka. Međutim, oni nisu stali sa Apple I. Novac koji su zaradili od ovog računara omogućio im je da stvore novi i bolji računar Apple II koji je bio napredan i prodato je na milione primeraka ovog proizvoda.

U ovo vreme dolazi do pojave velike konkurencije, zbog čega su u Apple-u smatrali da bi trebalo stvoriti novi, složeniji računar koji bi se mogao meriti sa tom konkurencijom. Za ovo tržište je bio stvoren Apple III, koji je bio potpuni neuspeh.

Nakon Apple III, kompanija je stvorila novi računar poznat kao Apple Lisa, koji je utvrdio nove principe ali nije bio prihvaćen na tržištu zbog svoje visoke cene. To je uzrokovalo prestanak proizvodnje ovog računara.

Zbog ova dva neuspeha, Apple Computer Inc. kompaniji pretila je propast. Međutim, oni nisu hteli tako lako da se predaju, zbog čega su stvorili novi računar, Apple Macintosh. Ideja je bila da se sve prednosti Lisa-e zadrže, s tim da se snizi cena. Iako je cena Macintosh-a bila niža od cene Lisa-e, i dalje je bila visoka. Ipak, Macintosh je izazvao promenu na tržištu računara svojim korisničkim interfejsom, računarskim mišem i mogućnošću spajanja na računarsku mrežu. Pojava ovih računara je naterala konkurenciju da stvore svoje verzije slikovnog korisničkog interfejsa. Macintosh je okosnica ponude kompanije Apple Computer Inc.



Dana 09. januara 2007. godine, Steve Jobs, je najavio da će kompanija Apple Computer Inc. promeniti ime u Apple Inc., zbog toga što računari nisu više bili glavni fokus kompanije. Sada su prioritet bili mobilni uređaji. Pored telefona iPhone, najavljen je i Apple TV. Ovi uređaji su bili jako uspešni, zbog čega je Apple nastavljao sa inovacijama i poboljšanjima. Ubrzo je nastao i iPad, tablet računar koji koristi isti touch screen kao i iPhone. Ono što je zanimljivo u vezi iPad-a, jeste što je Steve Jobs dobio ideju za isti, upravo od zaposlenog u Microsoftu (njihovog najvećeg konkurenta), koji se neprestano hvalio tabletom koji je njegova firma radila. Baš taj iPad je proslavio Apple i omogućio mu da prestigne Microsoft na tržištu.

Posle iPad-a, Apple-ova pozicija na tržištu stalno je rasla, kao i njen prihod. Efikasnost kompanije je bila toliko velika, da je 2011. godine, u jednom kratkom periodu, imala finansijske rezerve veće od vlade SAD-a (zbog krize).



04. oktobra 2011. godine najavljen je izlazak telefona iPhone 4S. Sledećeg dana, nakon duge borbe sa rakom, preminuo je Steve Jobs. Iako je ova vest dočekana sa žaljenjem širom sveta, popularnost i prodaja Apple-ovih proizvoda je porasla, a vrhunac je doživela puštanjem iPhone-a 4S u prodaju, koji je ubrzo dobio naziv iPhone „4 Steve“.



Zanimljivosti:

  1. Apple nikada ne plaća product placement. Marketing tim kompanije, u slučaju da im se autori filmova, serija, spotova obrate, odlučuje da li želi da pokloni uređaje koji će se koristiti. U slučaju da su promovisani na zadovoljavajući način, oni će ga podržati kroz istaknute pozicije na svim svojim prodajnim pozicijama u okviru iTunes-a.

  2. Na prvom logou Apple-a bio je prikazan Isak Njutn kako sedi ispod jabukovog drveta kada je otkrio gravitaciju. Oko ivica logoa bila je ispisana pesma „Newton... a mind forever voyaging through strange seas of thought.“

  3. Redizajnirani logo, prema urbanoj legendi je u obliku odgrižene jabuke kao odavanje počasti kompjuterskom geniju Alan Turing-u, koji je izvršio samoubistvo tako što je zagrizao otrovnu jabuku.

  4. U reklamama za iPhone, uvek je 09:42 sata ujutro. Apple događaji počinju u 09:00 sati ujutro, a predstavljanje proizvoda se obično dogodi oko 40 minuta od početka programa. Apple kompanija želi da, kada se na ekranu pojavi velika fotografija proizvoda, prikazano vreme bude što je moguće bliže onom koje se nalazi na satovima publike, a znaju da to neće biti tačno 40 minuta. Kasnije su za iPad stavili 09:41.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page