top of page

Kratka istorija poznatih brendova: Nescafe



Nestle Nescafe je prva i vodeća marka u proizvodnji kafe. Ona je takođe, druga najvrednija marka u sektoru napitaka, odmah posle Coca-Cole, pri čemu se svakog sekunda popije preko 3.000 šoljica Nescafe.


Nastanak Nescafe se vezuje za tridesete godine dvadesetog veka, odnosno 1938. godinu. Tada je kompanija Nestle predstavila instant kafu napravljenu korišćenjem naprednih procesa tehnologije proizvodnje kafe.


Kako je došlo do ove ideje?


Sve se vezuje za krah berze na Wall Street-u i pad cena kafe. To je dovelo do situacije da Brazil ima ogromne količine kafe u skladištima koje nisu mogle da se plasiraju na tržište. Jedino rešenje koje je kompaniija imala bila je instant kafa, odnosno pretvaranje zaliha kafe u rastvorljive kockice koje bi imale duži rok trajanja od obične kafe i koje bi se u tom obliku plasirale potrošačima. Ubrzo se kompaniji pridružio hemičar dr Max Morgenthaler. Posle sedam godina istraživanja i traženja najboljeg rešenja dr Morgenthaler je pronašao rešenje kako da se proizvede prah rastvorljive kafe, pomoću specifične tehnologije.


Na taj način je nastao proizvod pod imenom Nescafe, koji je 1. aprila 1938. godine zvanično predstavljen u Švajcarskoj. Velika proizvodna linija za ekstrakciju kafe procesom dehidratacije zrna je pokrenuta u gradu Orbe i brend je lanisran u Velikoj Britaniji. Dva meseca kasnije lansiran je i u SAD, a do aprila 1940. godine Nescafe se prodavao u 30 zemalja širom sveta.


Prvi veliki proboj na tržištu Nescafe je napravio tokom Drugog svetskog rata, kada se više od trećine svetske proizvodnje Nescafe-a konzumiralo u Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i SAD. Nescafe je zbog dužeg roka upotrebe i jednostavnog načina pripreme bio toliko popularan među vojnicima, da je sva proizvodnja fabrike u SAD, koja je iznosila oko milion kesica godišnje, odlazila isključivo na snabdevanje vojske. Zbog toga je kompanija Nescafe dobila i specijalnu nagradu od vlade SAD za organizaciju snabdevanja oružanih snaga.


Kompanija Nestle je, od svojih početaka, zasnivala svoj uspeh na inovacijama i istraživanju. Međutim, te inovacije nisu bile isključivo okrenute na samu kafu nego i na pakovanje. Šezdesetih godina je prvi put korišćena staklena ambalaža za očuvanje svežine kafe. Tada je proizvod plasiran u Evropi i Japanu.


Koliko je kafa deo naše svakodnevnice govori i podatak da je upravo ona drugi najkorišćeniji proizvod na svetu, posle nafte. Upravo zbog toga, Nestle svoj proizvod Nescafe prilagođava ukusima lokalnih potrošača, pa nas ne čudi činjenica da u svetu postoji više od 200 različitih ukusa Nescafe.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page