top of page

Kratka istorija poznatih brendova: Heineken


Priča vezana za istoriju Heineken piva počinje krajem prošlog veka, tačnije 16. decembra 1863. godine. Gerard Adriaan Heineken je tog dana kupio pivaru De Hooiberg, do tada najveću u Amsterdamu koja je, u to vreme, poslovala sa gubitkom. Njegov najveći atribut bio je sluh za nova otkrića u svetu piva. Ako tome dodamo razumevanje značaja promocije i marketinga u pozicioniranju proizvoda Alfreda H. Heinekena, koji je od 1950. godine bio na čelu kompanije, jasno nam je zašto je ovaj brend pozicioniran danas tako visoko u svesti potrošača. Heineken pivo je postalo sinonim za prepoznatljivost i kvalitet.



Iako su počeli kupovinom kompanije koja je poslovala sa gubitkom, njihova prodaja je počela rapidno da raste. To je značilo da pivara u centru Amsterdama nema više dovoljno kapaciteta da podrži nove razmere njihovog poslovanja. Došlo je do potrebe za razvojem, što se 1867. godine i realizovalo. Sagrađena je još jedna pivara. Pored toga, kompanija je imala spostvenu laboratoriju, koja je u to vreme bila jedinstvena, u kojoj je vršena kontrola kvaliteta osnovnih sastojaka i finalnih proizvoda.



Ubrzo je počeo izvoz u Englesku i Belgiju, a zatim i u Franckusku. Nakon Francuske, pionirski duh i oštro oko za procenu dobre prilike na tržištu, omogućili su Heineken-u da započne nezapamćenu ekspanziju na američkom tržištu. Međutim, tu nije bio kraj njihovoj inovativnosti. Povezujući dva bitna motiva, novitete na marketinškom planu i odluku da se osvajaju nova „superbrands“ tržišta, Alfred Heineken je kreirao jedinstveni imidž svog proizvoda koji se odnosi na uverenje da pivo, odnosno brend, može da putuje. Ovo je postavilo temelje međunarodnoj strukturi i organizaciji današnje kompanije Heineken.


Heineken kompanija koristi dva logoa, autentičan logo i zvezdani logo. Prvi logo je pažljivo izrađen sa ciljem da simboliše i utvrdi kvalitet, nasleđe, verodostojnost i internacionalni obuhvat ovog brenda. Drugi logo je napravljen kako bi preneo i naznačio savremenost i originalnost kompanije. Tri „e“ u nazivu su sa namerom nakrivljeni kako bi stvorili

utisak da se smeše.

Neke zanimljivosti vezane za ovu kompaniju su:


1. 1963. godine Freddy Heineken došao je na ideju kako bi od praznih boca mogao da sagradi kuću. Za ovaj projekat je bilo potrebno više od 100.000 boca, a deo kuće je očuvan i dan danas.

2. Heineken je, u okviru događaja pod nazivom „Spyfie“, pokrenuo projekat u čast dugogodišnjeg partnerstva sa franšizom kultnih filmova o Džejms Bondu. U okviru tog projekta Heineken je snimio prvi selfi iz svemira.

3. Kada je kupio kompaniju, osnivač Heinekena nije znao skoro ništa o pivu


4. Heineken je bilo prvo evropsko pivo koje je uvezeno u Ameriku



5. Zvezda je u srednjem veku bila simbol pivara, zbog čega se ovaj simbol i nalazi na logou Heineken piva. Četiri kraka na Heineken-ovoj zvezdi reprezentuju osnovne sastojke koji se koriste u proizvodnji ovog piva: osušeni ječam, voda, hmelj i Heineken-ov jedinstveni A-kvasac. Peti krak zvezde simboliše „neotkrivenu magiju“, odnosno ono nešto što pozicionira ovaj brend tako visoko u svesti potrošača širom sveta.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page