top of page

Kratka istorija poznatih brendova: Koka-Kola

Najveći san Džona S. Pembertona bio je da stvori jedan originalan proizvod. Danas vidimo da je uspeo u tome. Naime, Džon S. Pemberton je napravio tonik, Frenč Vajn Kola (French Wine Cola) koji je veoma sličan današnjoj Koka-Koli. Vremenom je iz njega izbacio alkohol, dodao druge bitne esencije i tako dobio novi sirup bez imena, koji je pre svega lečio glavobolju. 1886. godine u maloj apoteci u Atlanti prodata je prva čaša ovog neobičnog napitka koji se sastojao od sirupa i gazirane vode. Pembertonov partner, Robinson je dao ime napitku Coca-Cola Syrup and Extract, ali se Pembertonu više sviđalo ime Coca-Cola. Tako je nastala, danas najprodavanije bezalkoholno piće na svetu, Koka-Kola.

Iako je piće bilo spremno, javnost nije. Pemberton je više potrošio novca na reklamu nego što je zaradio od prodaje, zbog čega traži partnera kako mu posao ne bi propao. Jedini koji je naslutio potencijal Koka-Kole bio je Ejza G. Kendler. On je posle Pembertonove smrti, sa bratom i nekoliko prijatelja osnovao društvo koje je nama danas poznato kao The Coca-Cola Company.

Koka-Kola se u ovo vreme i dalje prodavala kao sirup. Tada se pojavljuje Bendžamin F. Tomas, koji je smatrao da takav proizvod mora da ima i odgovarajuće pakovanje. Želeo je da se naprave flaše koje će svako prepoznati čak i u mraku, flašu koja će biti jedinstvena, kao i samo piće. Razvoj boce možete videti na sledećoj slici:

Koka-Kola ukus je isti svuda u svetu, samo se razlikuje količina šećera i ugljen dioksida u bocama, zavisno od zemlje i navika potrošača. Matična Koka-Kola kompanija prodaje sirup i koncentrat velikim distributerima i punionicama Koka-Kole svuda po svetu, koje taj koncentrat mešaju sa vodom i šećerom i pune boce. Ima samo nekoliko velikih distributera punionica koji pune i prodaju Koka-Kolu zavisno od regiona i kontinenata. Region Balkana i Istočne Evrope pokriva Coca-Cola Hellenic Bottling Company iz Grčke..


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page